Friday, November 14, 2008

Kaji Selidik - Pasangan...Perlukah????

Panggilan telefon dari suami ku minta eiba menunggu nya di restoran sebelah tasek dahlia, jam 6.30 petang, katanya tak perlulah ambil anak2 dulu. Makan berdua...ala2 dating gituuu...Fuuuhhh..bersungguh2 eiba nak balik awal masa tuu..semangat tetiba berkobar2 maklum lah dapat makan free lagi..tak yah fikir nak masak apa..Sempat sampai rumah kul 6 petang..ahhh sempat lagi untuk tukar baju..mandi ...(mesti lah nak kelihatan menarik kan??)



Sampai kat sana, TB dah ada..waaahhh dah minum lak dia..Terus parking kete kat sebelah keta TB..errmmmppp..agak2 kenapa yaa...Maybe dia rindu kat eiba..lama tak berdua2an hehehehehe



Bukan pertemuan itu yang eiba nak kongsi dengan u all. Tapi eiba nak tanya pendapat u all. Esp yang sudah punya pasangan laa...based on ur experience.. Eiba pun agak2 confius gituu...Cuma perlukah pasangan anda mengetahui semua gerak geri perjalanan hidup dan apa yang kita buat?? Adakah bila kita sudah berumahtangga, kita mesti menjarakkan kehidupan sosial kita dengan kawan2 yang lain?? Masih ada kah hak privacy yang perlu di pertahankan seperti hp dan wallet???



Sebenarnya, eiba terperanjat bila mendengar cerita dari seorg teman eiba yang kawan suaminya terlalu detail check si isteri..hingga sms pun dia mesti baca, sent item, inbox bla..bla... maner nak pi dengan sapa..detail sungguh..terfikir lak eiba yang apakah si suami itu terlalu cemburu kah??? Atau terlalu sayang kah?? Atau terlalu tamak kah?? atau mungkin isteri nya memang jenis tak boleh dipercayai??? (ayat sadisss...)

Sedang eiba pernah terbaca, salah satu keruntuhan rumahtangga adalah kerana pasangan suka baca sms pasangan nya. Akibatnya boleh menimbulkan syak, prasangka yang bukan2. Bagi eiba lebih baik tak tahu dari sakit hati..makan diri beb....



Ahhhh...berbalik pasal citer tadi..perlukah kita mencari, mengali dan megkaji selidik pasangan kita??? Apakah jika kita tanamkan saja kepercayaan itu tidak mencukupi?? Tak cukup kah yang kita tahu pasangan kita sayang kan kita??? Tak boleh kah walaupun kita sudah berkahwin, mempunyai komitmen, kita ada sedikit ruang dan memberi ruang pada pasangan kita untuk kehidupan sosial nya?? Salah ker jika eiba mempunyai terlalu banyak ruang untuk itu??? So cemana pendapat korang???



Bagi eiba

" No Matter how much love exist in relationship, it cannot survive without trust "

11 comments:

KAKTINY said...

TRUST.... SINCERE & HONESTY.. based on trust jer PAYAH gak kalau pasangan tak honest..

The key of HAPPINESS and to get love last forever... must have :
1- TRUST you partner
2- YOU, YOURSELF MUST BE SINCERE & HONEST...

kalau bagi trust jer.. tapi pasangan tak honest dan tak sincere pun tak guna.. kalau kita sincere tapi pasangan tak trust pun tara jalan jugak..

so.. kena ada dua2.. baru betul.. (kot ler.. main hentam jer..)

bab PRIVACY?.. nak gak tau apa komen member2 lain.. hahahha

(eiba.. tag ko bagi tu.. nanti2 ler yer.. hehehhehe... ampuuunnn...)

Intan Rosnitta said...

Best tajuk entry eiba ni. Pendapat akak boleh percaya pasangan kita tapi bukan 100%. Simpan sedikit utk diri sendiri, agar tak merana.

:)

razlyen78 said...

betul apa kata kak tiny i sokong!!!!! eiba.... zaman sekarang ni nak kena jaga2 dan lebih perihatin bukan kerana cemburu tetapi utk keharmonian rumahtangga, semuanya bergantung pada cara yang kite melaksanakannya saja bak kata pepatah sediakan payung sblm hujan.

Suzi said...

setuju ckp kak tiny dan juga intan...bab privacy...mmmm rasa setiap pasangan ada hak atas pasangan masing2...terutama isteri kalau nak kemana2... dgn siapa perlu dpt izin suami...

ela said...

salam eiba..ela ada beberapa close freinds yg bagi 100% kepercayaan pd suami N 2 of them dah divorce pasal suami ada org lain...scary kan..y nak jadi cerita, ela pun cam tu ngan huby, masing2 tak pernah nak selongkar wallet / hanpone masing2....

bagi ela kalau kita nak pasangan setia, kita pun mesti setia...kalau ada juga benda tak elok...na'uzubillah..itu ujian dari Allah..

tapi bab ruang untuk privacy..ela rase perlu sangat...sometimes kita mmg perlu time N space untuk diri sendiri kan...

tapi semua ni my own opinion, ...maybe differ to others..waAllahua'lam

MaR~ said...

bg sy kepercayaan tu is no 1.

trust each other yg penting kn.
same juge cm hubungan dgn keluarga kn.kene saling mempercayai n memahami. br la bole hidup dgn aman & bahagia.

opps.sy xde experience lg kalu bab pasangan ni.hiks! xleh nk komen lebey2!hehe :)

Eiba said...

Thanks to u all yang bagi pendapat..pada kak tiny, saya setuju sangat..Trust, Sincere & Honest mesti seiring kan..

Lega sangat hati eiba, sebab kita memang perlukan ruang untuk diri sendiri kan??? FFFuuuuhhhh...

Puter Ela, saya memang letak kepercayaan pada suami 101% dan saya mengharap kejujurannya juga keikhlasannya dalam menyintai saya...

sepi said...

hmm... kalau tanya akak tentang ini satu jer akak nak ckp - terlalu banyak bertanya, buleh wat dia buhsan dan rasa terkongkong, tapi bila kita berdiam diri dia rasa kita tak sayang dia lagi...

Kamezaim said...

salam eiba.. cerita kita serupa tapi lain warna..hehe Pada pendapat kamezaim, tak salah kalau suami nak tahu gerak geri si isteri dan begitu juga dengan si isteri. tapi biarlah berpada-pada. lain orang,lain pemikirannya. ada sejenis manusia yg suka di ambil tahu dan ada juga yg tak suka di ambil tahu. sbb tu lah sebelum berkahwin, kita harus bercinta dn kenal dulu pasangan kita. jangan baru kenal sehari pastu esoknya terus kahwin. itulah tujuannya kita bertunang..hehe contohnya mcm ni :- si suami periksa hp isteri dia, tiba2 ada msg yg mampu mencetuskan kontroversi dari laki lain, jadi siapa kah yg salah? pastu esoknya mereka bercerai.. adakah lelaki itu yg salah kerana memeriksa hp isteri dia? atau isteri dia yg salah sebab msg dgn lelaki lain? yang penting sekali adalah, kita harus tahu mcm mana nak main peranan masing2.. peranan sebagai seorang isteri dan peranan sebagai seorang suami.. tujuan suami bertanya kemana si isteri nak pergi bukan bermakna dia mengongkong, tapi dia nak tahu kemana isteri dia pergi sebab klu apa2 terjadi kepada isteri dia, itu semua adalah tanggungjawab seorang suami. ibubapa tak akan salahkan org lain tp mereka akan salahkan suami. sbb bila seorang perempuan itu masih belum berkahwin, dia adalah tanggungjawab ibubapanya tp bila dia sudah berkahwin, dia adalah tanggungjawab suaminy. seorang suami yg bertanggungjawab adalah seorang suami yg sering mengambil tahu hal2 isterinya, dan sebagainya mengenai isterinya. itu adalah pendapat sy, nampaknya kita dah sampai ke hujung rancangan. kita bersambung lagi pada minggu hadapan..hehe

Eiba said...

Kak Sepi..
Betul tu kak, saya pun kdg2 penin bila TB tanya mcm2..apa yg saya buat...bla..bla..bla... Tapi bila dia diri..saya tertanya2 adakah dia tak sayangkan saya??? Tapi saya percaya dia ada cara nya sendiri..untuk menyatakan rasa sayang nya pada saya...Thanks akak...

Kamezaim..
Uhuk..uhuk...komentar yg bernas..mudahan menjadi pedoman, bukan hanya saya, tapi semua yang berada di luar sana. Seperti kata kak tiny..yang penting kejujuran, kesetiaan dan saling mempercayai... InsyaAllah kita pasti akan bahagia..

Citer tentang bahagia..sebenarnya kita yang mencipta bahagia..kita yang tentukan kebahagiaan yang bagaimana yang kita mahukan..jumpa lagi nanti yaaa...

anntaj said...

salam eiba..
:)
yang penting kejujuran...jadi diri sendiri..
:)